2010-11-24 20:26:04

Keltkalács többféle töltelékkel

A kelt tészta receptje adott volt, csak valami tölteléket kellett kitalálni hozzá. Elég gyakran adom a fejem ilyen csemegék készítésére, de a tölteléket nem árt variálni. Most néhányat leírok ezek közül. A kalács hozzávalói tehát:

Tészta:

250 g liszt,

3 evőkanál olaj,

fél csomag (száraz) élesztő,

kb. 1,5 dl tej,

csipet só,

60-80 g cukor.

Tojás a kenéshez.

A tészta száraz alapanyagait alaposan összekeverem, majd beleteszem az olajat, a tejet pedig fokozatosan amennyi szükséges. Sima tésztává gyúrom, majd egy tálban letakarva meleg helyre teszem kelni. Addig le lehet készíteni a tölteléket.

 

Szilvatöltelék:

szilva,

cukor,

citromlé (szükség szerint),

fahéj,

zabpehely.

A fagyasztott szilvát megszórom cukorral ízlés szerint (az édesanyám által küldött csomag valami kifejezetten édes fajtát rejtett mert alig kellett bele a cukor), citromlével meglocsolom ha kell (ezt kellett :-) ), mehet rá egy pici őrölt fahéj. Az egészet összekeverem, lefedve párolom egy picit, hogy a szilva héját le tudjam húzni. Ha a végén túl sok lé marad, teszek bele zabpelyhet.

 

Sütőtök töltelék:

Sütőtök,

cukor,

citromlé.

A lereszelt sütőtököt összekeverem a többi hozzávalóval (ízlés szerinti mennyiségben). Addig párolom amíg semleges péppé válik. (Ez az egyetlen módja ahogyan a sütőtököt képes vagyok elfogyasztani.)

 

Almatöltelék:

alma,

cukor,

fahéj,

citromhéj,

citromlé,

zabpehely.

A reszelt almát (egyedül erre volt használható a kertünkben idén szánalmasan termett fa gyümölcse) a többi hozzávalóval összekeverem, párolom fedő alatt, majd ha túl sok a lé,keverek bele zabpelyhet.

 

Meggyes töltelék:

meggy,

fahéj,

rum(aroma)

cukor,

zabpehely.

Az eljárás mint a többinél.

 

A tésztát két részre osztom, egyenként téglalap alakú vékony lappá nyújtom őket. A teljes felületen szétkenem a tölteléket (a széleinél kihagyok 2-3 cm-t), majd feltekerem. A tetejét felvert tojással bekenem. 170-180 fokon kb 30 perc alatt készre sütöm.

Tudom, nem írtam semmi újdonságot, de remélem ötlettel szolgáltam :-) .

Jó étvágyat!

 

0 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Ezt tesszük és esszük mi... :-)

Rólam

Blogroll

Alsó tízezer
Naughty
Alina

Archívum

Blogom címkéi



http://rss.ezttettukmi.blogter.hu/
0Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet